dijous, 1 de juliol del 2010

9. Salvador Cardús : Un mestre als mitjans i a l'aula !

Llicenciat i Doctor en Ciències Econòmiques, Professor Titular de Sociologia, com a investigador, ha treballat en el camp de la sociologia, de la religió i de la cultura, l'anàlisi dels mitjans de comunicació i també de les identitats nacionals. Destaquem, d'entre tota la seva extensa biografia, que és autor de "El desconcert de l'educació" i de "Ben educats".
1. On treballes actualment i quines tasques educatives hi desenvolupes? Sóc professor de sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment sóc el degà de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia.
2. Per què et vas posar en el món de l’educació? Confesso que més que no pas una decisió volguda, va ser resultat d'unes circumstàncies difícils que, afortunadament, em van portar a la universitat a fer classes. I és el que més m'agrada de tot el que professionalment he fet.
3. Ens podries recomanar algun llibre? "L'escola contra el món" de Gregorio Luri. És extraordinàriament lúcid en l'anàlisi dels actuals problemes de l'escola.
4. Hi ha algun alumne, que recordis especialment, perquè hi vas aprendre al seu costat? De tots els alumnes pots aprendre alguna cosa, fins i tot dels més totxos o els més esquerps. Però n'hi ha molts de qui he après molt, i sí: en tinc un bon record.
5. Hi ha algun mestre, que recordes especialment? I tant. Especialment un parell o tres dels meus anys adolescents, d'aquells que et marquen tan positivament. Els tinc encara un gran afecte i hi mantinc una bona relació.
6. Quina tasca, experiència o activitat relacionada amb l’educació, recordes amb més afecte? M'agrada la possibilitat de desvetllar la capacitat de sorpresa i de provocar la reflexió posterior.
7. Qui és per tu, un bon model a imitar i un exemple a seguir per la seva bona educació? I per què? Sempre sentiré una profunda admiració pel meu mestre en sociologia, el Dr. Joan Estruch.
8. Què canviaries o afegiries, per millorar el sistema educatiu de casa nostra?
La llista seria inacabable, però per dir una cosa, penso que ens caldria un pensament menys carregat de principis abstractes i menys coartat per la correcció política "progre", i l'hauríem de substituir per més bona informació sobre experiències docents d'arreu del món, per coneixements científics sobre com funciona el nostre cervell, per una formació permanent ben organitzada i hauríem de guiar-nos per idees pràctiques capaces de canviar la realitat.
9. Coneixes algun sistema de treball, diferent al nostre i que pensis que te alguna cosa interessant que podríem incorporar a la nostra manera de fer?El cas és que els sistemes de treball s'han d'ajustar al tipus de societat en la que vivim i, per tant, no es poden aplicar automàticament. Però cal observar què fa bo un sistema educatiu i actuar en conseqüència. I això està ben estudiat: cal formar bé els mestres, cal tenir una bona formació permanent i cal detectar els problemes d'aprenentatge en el seu primer estadi. Tota la resta, és menys rellevant.
10. Per acabar, ens podries regalar un nou suggeriment, per l’espai del bloc: “365 propostes de millora per l’educació”? No es pot ser un bon educador si no es confia, s'admira i s'estima la societat i el país pel qual eduquem. Dit d'una altra manera: l'educació pren tot el seu sentit en la comunitat -i no només en l'individu- en la que treballem i a la que ens devem, en aquest sentit, cal prendre consciència de la dimensió patriòtica de tota acció educativa.
PUNT TROBADA MESTRES : Quina alegria i quin somriure se'ns va quedar a la cara quan en Salvador va acceptar contestar aquesta minientrevista pel bloc ! Esperem que llegir els seus pensaments us agradi tant com ens ha agradat a nosaltres. Si cliqueu al títol podreu visitar la pàgina de Salvador Cardús. Moltes gràcies Salvador i fins aviat, una abraçada !

1 comentari:

  1. senga2/7/10

    ...sort tenim de persones com en Salvador que ens fan de guia amb les seves reflexions i el seu treball...i tenim sort perquè així ho volem els que necessitem de mestres per superar-nos en el dia a dia...gràcies.

    ResponElimina