dimecres, 29 de setembre del 2010

29 S

Avui hem vist gent plena d’il·lusions i fe amb aquesta vaga, persones que la volien fer i no podien, i persones que la feien a la força. El que no hem vist és imaginació per convocar una vaga adequada al segle en què vivim.
A la radio escoltava un comentarista que deia que “aquesta vaga és una eina del segle passat amb reaccions del segle actual”. Però això no vol pas dir que ara no tinguem eines per fer escoltar la nostra veu.El que passa és que pot ser els responsables dels sindicats haurien d’observar que al seu voltant es mouen diverses accions reivindicatives i alternatives com : escoles que fan tancades, centres que diuen no a les colònies i les sortides, llocs que fan vagues a la xinesa, un noi que via mail proposa fer un boicot massiu de no utilitzar la xarxa elèctrica en 24h... o des d’aquest bloc mateix es va promoure el curs passat una vaga blanca (vestir-se de blanc com a símbol de la innocència dels nostres infants als qui treuen drets amb les retallades) que va tenir molt bona acollida, sobretot a les escoles rurals o... mil i una idees més que es mouen al nostre voltant provocant mobilitzacions i canvis en diferents sectors de la nostra societat i amb propostes alternatives que pot ser resultarien més eficàcies que aquesta tipologia de vaga que s’ha viscut avui.
Evidentment, cal que mencioni que jo tampoc estic d’acord amb aquesta reforma laboral. Però crec que quan fem actes hem de pensar en les conseqüències. I tinc la sensació que aquesta vaga no aportarà les millores desitjades. I ho dic amb tot el respecte vers els que hi creieu. No penseu que s’hagués pogut programar un altre tipus de vaga? Jo si. I crec que encara hi ha maneres i accions que ens permetrien demostrar que el poble unit pot fer força per canviar les coses, però amb aquesta eina del segle passat no podem pretendre aconseguir millores per la realitat actual.

4 comentaris:

  1. Anònim30/9/10

    El que hem vist és que som un gremi que ja ens va bé. Poc patim, per tant, no cal tanta queixa. Per això 8 de cada 10 estaven treballant.

    ResponElimina
  2. Anònim30/9/10

    No és que a tothom li vagi bé perquè hi ha raons de sobre per veure que les coses no van bé a ensenyament però passa el de sempre, si una part del professorat fa vaga i l'altra no els que no fan vaga passen automàticament a ulls els papis com a bons professors, però els que no fan vaga moltes vegades han obtingut de rebot les mateixes coses per les que han lluitat els qui han fet vaga.

    ResponElimina
  3. Pere Dot30/9/10

    Amb tots els respectes discrepo d'algunes de les coses que es diuen en aquest escrit. No entenc això que es diu de "convocar una vaga adequada per al segle en què vivim".
    Una vaga és una vaga, tant ara com fa dos-cents anys. Una vaga és la màxima expressió d'un conflicte i normalment quan s'arriba aquí és perquè s'han esgotat les altres vies. I en aquests moments l'agressió que la gent treballadora estem patint em sembla que és d'una magnitud considerable. Debilitament serveis públics, reforma laboral, reforma de les pensions (que ens empobrirà a tots/es), etc. És a dir la gent treballadora i la classe mitjana a més de víctimes ara també culpables.Si no ho aturem ens anem cap a un futur més pobre i problemàtic. Mentrestant els autèntics responsables de la crisi continuen manant com sempre i enriquint-se més que mai. Davant d'aquesta situació em sembla que la vaga és inevitable i penso sincerament que és l'unica eina efectiva per intentar canviar les coses. És evident que una vaga molesta, però és que si no es molesta dubto que s'aconsegueixi mai res. Els drets que avui tenim/gaudim s'han aconseguit sempre a base de molt d'esforç i sempre amb vagues molt multitudinàries. Això també es pot aplicar a l'ensenyament. Gràcies a les vagues de finals dels vuitanta (de molts dies de durada i de gent que hi va perdre molts diners)es van aconseguir força millores en les condicions de treball i es van aconseguir p.ex. el complement d'estadis o sexennis.
    Finalment dir doncs que la vaga evidentment és una eina antiga, però que sigui antiga no vol dir que sigui antiquada. Només cal veure p.ex. els nostre veïns a França, tan sols aquest mes de setembre han fet dues vagues generals (seguides per molta gent)pel tema de les pensions. Si a França tanta gent encara decideix fer vaga és perquè molta gent encara veu la vaga com el recurs més important que tenim quan els governants ens trepitgen els drets que tant i tant ens ha costat aconseguir.

    Perdoneu tot el rotllo.

    Moltes gràcies

    Pere Dot

    ResponElimina
  4. Pere sòc la Roser! M'ha agradat la reflexió que fas sobre els meus pensaments.
    Tens raó, gràcies a les lluites que vau fer a finals dels vuitanta han millorat molt les condicions de les que disfrutem avui.
    El que dic, és que pot ser estaria bé fer-ho o com aleshores 50 dies seguit (no un dia a mitges tintes),(Difícil xk com van avui les coses ningú es deixa tocar la butxaca)
    O com suggeria a l'escrit inventant altres accions (que ja n'hi ha) que facin reaccionar al govern.
    Gràcies per fer-m'hi pensar amb aquest to respectuós.
    Igualment perdoneu el meu rotllo

    ResponElimina