Ana García Santos Generalitat Cat.,Dep. d'Ed, DireccióGeneral d'Atenció a la ComunitatEducativa, Sra.IsabelDarder, Barcelona 26 Juliol 2010
Benvolguda Sra. Darder, Fa pocs dies vaig rebre, a través de l'AMPA de l'escola on estudien els meus fills, un escrit vostre en què expliqueu a les mares i als pares els motius del canvi de calendari i, més concretament, de l'eliminació de les dues setmanes d'horari intensiu el mes de juny. Us he de dir que la carta em va disgustar profundament, tant és així que em veig obligada a contestar-vos-la. Hi ha molts punts del vostre escrit amb què no estic d'acord i, en general, amb la política educativa que està duent a terme el vostre Departament, deixeu-me'ls enumerar i desenvolupar-los:
Primer : Afirmeu que heu consultat diversos sectors de la comunitat educativa. Heu pensat realment en el que és millor per als nens? La FaPaC ens va fer arribar un escrit a les mares i pares d'alumnes un escrit on informava que havia sol·licitat l'eliminació de la jornada matinal del mes de juny. Com a mare treballadora aquestes dues setmanes em provoquen un maldecap, és cert, però abans de posicionar-me m'he encarregat de parlar amb mestres per tal que m'expliquessin les raons d'aquest horari i és ben simple: amb la calor que fa al mes de juny, als nens els és impossible mantenir la concentració tanta estona. Em sembla una raó de pes. ¿Heu consultat amb els mestres, ELS VOSTRES TREBALLADORS al cap i a la fi, o potser heu consultat metges abans d'arribar a la conclusió de que les demandes de les mares i pares dels alumnes, demandes que no responen a una altra raó que la de la conciliació laboral, són les millors? Jo us puc aportar un estudi1 sobre els efectes de la calor sobre el rendiment mental en adults. Si tenim en compte que parlem de nens i hi afegim la xafogor que fa que la sensació de calor s'agreugi, tenim ben clarament classes amb nens excitables i mestres estressats. Dubto de la qualitat de l'aprenentatge en aquestes condicions. El meu parer és que us equivoqueu si penseu que el nou calendari i, sobre tot, l'eliminació de la jornada matinal, va a favor dels interessos dels nostres fills.
Segon : El vostre escrit fa pensar que penseu que aquestes 20 hores lectives que poseu de més són decisives per a l'èxit escolar dels nostres fills. ¿Fins i tot quan són hores en què a les classes s'acostuma a estar a més de 30º? Ja fa quatre anys que vàreu implantar la sisena hora, la qual cosa va ampliar l'horari lectiu dels nens unes 175 hores; ara l'amplieu 20 hores més. Els resultats, segons els informes del Instituto de Evaluación al seu informe de resultats del 2009 sobre 4t de primària2, són que Catalunya, bo i aquestes 175 hores addicionals, està justet a la mitjana espanyola, per sota de comunitats com Astúries, La Rioja, Castilla León, Madrid, Aragó... ¿De debò creieu que, amb aquestes 20 hores lectives addicionals, a més de 30º a les aules, els nens rendiran prou com per millorar aquests resultats?
Tercer i més important : El que necessita la nostra societat, una de les coses que REALMENT necessita, és el foment del respecte envers el professorat. ¿Com voleu aconseguir-ho, si és que us ho heu plantejat alguna vegada, si envieu a les famílies, que posen els seus fills en mans d'aquests professionals, cartes com les que hem rebut aquest curs de part vostra? Els mestres i professors, I TAMBÉ ELS NOSTRES FILLS, NECESSITEN que, des del Departament d'Educació, recolzeu els professionals de l'educació, els investiu d'autoritat i els doneu eines disciplinàries que permetin defensar la seva autoritat com a transmissors de coneixement i com a formadors i educadors a qui lliurem els nostres fills dia rere dia. Deixeu-me si us plau que us exposi els fragments de la vostra carta on reflectiu un menyspreu envers els mestres que és digne de la indignació de tota la comunitat educativa:
1.La vostra afirmació de que la decisió de l'horari matinal “sovint responia a peticions que no havien estat consensuades al consell escolar” em transmet que esteu desconfiant de la professionalitat dels equips directius i dels representants dels mestres dels consells escolars.
2.Quan afirmeu que les sol·licituds d'horari matinal al juny eren presentades habitualment per “les escoles públiques i, en menys casos, les de titularitat privada, fet que ha estat percebut per les famílies com un element discriminatori”, tinc la sensació de que penseu que, comparant una opció amb l'altra, és l'escola de titularitat privada el model a seguir. M'agradaria saber per què. Jo no em sento discriminada. Vaig escollir l'escola pública per als meus fills perquè hi crec i crec en els professionals que hi treballen i vaig escollir-la amb totes les conseqüències. Fins ara no m'han decebut i segueixo pensant que són uns grans professionals. Deixeu si us plau que us esmenti la vostra (m'agradaria sentir-la meva, però malauradament no puc) Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, Article 93.1: “Les administracions han de garantir que els centres públics dels quals són titulars siguin referent de qualitat educativa i d'assoliment dels objectius d'excel·lència i d'equitat que aquesta llei determina”. Vos, l'administració de l'educació per excel·lència, amb la carta que ens heu enviat a les mares i pares esteu incomplint aquest article fent que l'escola pública hagi d'emmirallar-se en la de titularitat privada i no a l'inrevés.
3.“El que sí resulta incontrovertible és que la jornada continuada treu hores de formació a l'alumnat”. D'on les treu, si fa quatre anys vàreu implantar la sisena hora? La realitat és que els nens tenen un superàvit d'hores lectives des de fa quatre anys i només cal comparar les (per llei) 1050 hores lectives catalanes amb les 800 hores de mitjana europea.
4.“[La jornada continuada] genera tensions innecessàries entre aquestes [les famílies] i els centres educatius”. El fet de la jornada continuada és un fet assumit per les famílies, com ho són els dies de lliure elecció, les vacances de Nadal que duren dues setmanes, la Setmana Santa de 8 dies, els ponts, etc. Si us plau que això no us doni idees que no us vull donar de cap de les maneres. És ara quan començarà a haver tensions si a alguna escola, degut a “situacions excepcionals” se li atorga la jornada continuada perquè ara sí que hi haurà greuges comparatius entre escoles públiques.
5.“Aquesta discrepància no hauria de comportar accions que disminueixin la qualitat del servei educatiu i perjudiquin els infants”. Francament, crec que no entenc aquesta frase. De segur que no voleu dir que existeix la possibilitat de que el personal docent de les escoles actuï conscientment de manera que disminueixi la qualitat del servei educatiu i perjudiqui els infants. Bo i que la frase no la puc entendre-la de cap altra manera, espero anar errada; en cas contrari, suposaria un dels més roïns atacs que podeu fer contra els vostres treballadors.
6.“Per tot això, les colònies i les sortides escolars -cap professional de l'educació no dubta dels beneficis pedagògics i de la qualitat educativa que tenen- no haurien d'esdevenir una moneda de canvi, una forma de pressió per intentar imposar una opinió que, tot i que és respectable, no és compartida per tota la comunitat educativa.” Amb aquesta frase només puc entendre que etiqueteu el personal docent de les escoles com a xantatgistes. Si ho són, denuncieu-los per lo penal. Si no ho són, no els acuseu públicament com ho esteu fent perquè és lleig i els esteu criminalitzant.
7.“No hem d'oblidar que l'objectiu de tots els estaments que integren aquesta comunitat ha de ser mantenir una bona imatge de l'escola pública i prestar el servei educatiu als infants en les millors condicions possibles”. Si comencés a enumerar totes les retallades que esteu duent a terme i que perjudiquen seriosament alguns dels serveis més importants de l'escola pública, com és l'aula d'acollida o com és l'atenció als alumnes amb necessitats educatives (o no) especials, m'allargaria massa. Aparqueu si us plau les pissarres digitals i els programes 1x1 amb ordinadors de 10' i sense tenir clars els materials amb què es treballaran fins que tingueu els diners necessaris i invertiu en recursos que realment contribueixin a la qualitat de l'ensenyament. Al Departament d'Educació us proposo que doneu exemple amb decisions degudament meditades recolzades pels professionals de l'educació, amb una millor formació universitària del professorat, amb una formació continuada millor dissenyada, amb cursos periòdics obligatoris d'actualització pedagògica, d'informàtica i de llengües estrangeres (de ben segur que, si els cursos són de qualitat, seran benvinguts per mestres i professors) i, si us plau teniu-ho en compte perquè és bàsic, amb un respecte exquisit envers la feina del personal docent.
La política que està duent a terme darrerament el Departament d'Educació em fa pensar en el “mobbing”, fenomen que darrerament s'està fent tristament conegut. El personal docent se sent profundament menyspreat i la vostra carta només pot corroborar que aquesta sensació té una base sòlida.
Deixeu que si us plau us dirigeixi un cop més a la vostra Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació i fixeu-vos en l'Article 2.2.e que esteu violant amb la vostra carta. Crec que, i si us plau corregiu-me si vaig errada, tot eliminant la jornada continuada del mes de juny, també esteu incomplint l'article 54.4. Altrament aquestes mateixes hores haurien de sortir en forma de reducció dels dies lectius o digueu vos mateixa com.
Abans de donar aquesta carta per acabada, deixeu-me fer-vos partícip d'una reflexió: en la vostra anterior carta (ho sento, no va datada, però és d'aquest curs passat 2009-2010), vàreu dir vos mateixa: “per una vegada és l'educació qui pren la iniciativa i proposa un canvi modest a la societat amb objectius estrictament educatius.” Crec que aquest tipus de mesures, és a dir, la implantació de la sisena hora i l'eliminació de la jornada matinal el mes de juny adapta l'horari escolar cada cop més a l'horari laboral de les mares i pares.
Com a conclusió proposo que, en lloc de posar-vos els vostres treballadors en contra (ells són, al cap i a la fi, els que tenen la veu l'experiència i la saviesa que aquesta representa), feu pedagogia i mireu d'inculcar a la societat tots els valors humans i de coneixement que el personal docent hauria de representar i que, ben al contrari, malauradament només rep crítiques, fins i tot d'aquells que els haurien de defensar. Amb la vostra carta també heu incomplet l'article 106.1 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació: “L'Administració educativa ha de vetllar perquè el professorat rebi el tracte, la consideració i el respecte que li corresponen d'acord amb la importància social de la tasca que fa.” Compliu la llei que es va publicar tot just fa un any. Si no ho feu des del Departament, qui se sentirà obligat?
Si el que voleu realment és millorar el sistema educatiu, us suggereixo unes quantes pàgines web (em permeto la llibertat perquè espero vivament que no esteu fent el que feu tot coneixent-les) que us poden ser d'interès:
Perdoneu la llargària del meu escrit, però el tema s'ho val.
Cordialment, Ana García Santos, Sòcia i col·laboradora de l'AMPA de l'Escola Josep Mª Jujol de Barcelona
Mare de dos nens en edat escolar (10 i 6 anys)ENVIAT PER : Rosa Recio de C.C.O.O. i diversos mestres que ens seguiu al bloc. Des del bloc hem valorat que valia la pena penjar-la malgrat la llargària d'aquesta. Val la pena conèixer la visió dels pares que està més a prop de la nostra del que alguns ens volen fer creure ! MOLTES GRÀCIES A AQUESTA MARE PER DEDICAR EL SEU TEMPS A REFLEXIONAR SOBRE L'EDUCACIÓ!
Estimats amics,
ResponEliminaEls pares i mares us fem diàriament lliurament, per unes hores que no són pas poques, dels nostres tresors més preuats: els nostres fills. Més enllà de la responsabilitat que aquest fet comporta, teniu en les vostres mans la responsabilitat de formar la generació del futur. En moltes ocasions esteu sols al davant d'aquesta tasca tan important, només volia fer-vos saber que hi ha pares i mares, no sóc l'única a Déu gràcies, que us recolza en la vostra tasca i en les vostres queixes al Departament amb les que esteu lluitant per una escola digna.
Moltes gràcies a vosaltres,
Ana Garcia Santos
Mare de l'Escola Josep Mª Jujol
HOLA ANNA !
ResponEliminaEspero que no et sàpiga greu que haguèm publicat la teva carta al bloc. Normalment només pengem els escrits que ens envien els autors directament. Però el teu escrit ens va arribar per tants costats i ens va semblar oportú compartir amb els companys la visió de l'educació que teniu també els pares. No cal que et digui que sempre que vulguis tens en aquest bloc hi tens un espai per opinar.
MOLTES I MOLTES GRÀCIES I FINS UNA ALTRE !